Hogyan válasszunk jól szigetelő műanyag ablakot

Napjainkban már nem kérdés, hogy egy műanyag ablak profil is hordozhatja az elvárt minőséget, nem feltétlenül szükséges a felső kategóriás konkurensek (fa vagy alumínium profilok) közül válogatnunk. Teszi mindezt kimagasló ár-érték arányban, széles választékban.

Ugyanakkor szükséges megkülönböztetnünk a silány minőséget a tartós, értékálló kivitelektől, hogy valóban jó döntést hozhassunk.

Egy megfelelő minőségű műanyag ablak előnyei abban rejlenek, hogy

  • anyagából kiindulva a takarítást kivéve nem igényel karbantartást
  • az opcionálisan beépített betörésvédelem révén biztonságos
  • annak ellenére, hogy légmentesen zár, beépített résszellőztető segítségével biztosított a helyiség megfelelő átszellőzése, ezáltal elkerülhető a penészesedés és az indokolatlanul magas páratartalom
  • megbízható gyártó terméke
  • tartós, stabil szerkezetű
  • jó szigetelőképességgel rendelkezik

Ha nem szeretnénk keserű tapasztalatokkal gazdagodni, érdemes górcső alá vennünk a fenti felsorolásunk utolsó két pontját, ugyanis átlagemberként nem feltétlenül tudhatjuk, mitől lesz egy ablak stabil, illetve miben rejlik a szigetelőképessége. A műanyag ablak szigeteléséért az úgynevezett légkamrákban lévő levegő felel, a kulcs ezért ezeknek a légkamráknak a mennyisége és mérete, illetve a szintén itt elhelyezett merevítő vas állapota.

Ez utóbbi adja ugyanis a nyílászárók stabilitását. Irányadó számok, amikre érdemes odafigyelni: Ha a beépítési mélységünk nem haladja meg a 80 mm-t, akkor maximum 5 légkamrára osztott műanyag ablakot válasszunk, ellenkező esetben a légkamravastagság a több részre osztás révén csökken. A merevítő vas vastagsága is ekkor lesz megfelelő, ugyanis annak legalább 1.5 mm-esnek kell lennie, hogy stabilan tartsa ablakunkat.