Hány évesen a legoptimálisabb a cégalapítás?

Sok helyről biztatnak bennünket, hogy a cégalapítás fantasztikus dolog és érdemes belevágni, de melyik életkor lehet az, amikor az ember a legalkalmasabb erre?

A legnagyobb közösségi hálót Mark Zuckerberg 19 éves korában szülte meg, Bill Gates 23 éves korában került teljeskörűen a Microsoft élére, a világ jelenlegi leggazdagabb embere, Jeff Bezos 30 évesen hozta létre az Amazont. Ebből arra a következtetésre juthatunk, hogy minél hamarabb döntünk a cégalapítás mellett, annál jobb. Pedig, ha mélyebben megvizsgáljuk a kérdést, arra fogunk rájönni, hogy ezek inkább csak kivételek, mint ideális esetek. Sanders kapitány 65 éves korában robbantotta be a KFC névre hallgató vállalkozását, Steve Jobs pedig sok szakértó szerint 52 évesen vitte igazából az Apple márkát igazán a csúcsra.

Az általános vélekedéssel ellentétben, nem a 30 év alatti időszak a legoptimálisabb a cégalapításra. Egy szakmai kutatás szerint a 42 éves kor a tökéletes évszám egy vállalkozás alapítására és az tényleg igaz, hogy sikeres vállalkozásokat jellemzően 40 feletti személyek alapítanak. Ezen nem is érdemes csodálkozni, hiszen nem mindenki rendelkezik megfelelő tapasztalattal és elegendő tőkével fiatalon a cégalapításra. Inkább a startupok esetében jellemző a fiatal kor, viszont azt tudni lehet, hogy ezek nagy része nem igazán lesz sikeres.

Mint majdnem minden szabályszerűség esetén, sok kivétel van erre is és ma már nagyon trendi dolognak számít a cégalapítás fiatalon. Viszont a számok nem hazudnak és érdemes figyelembe venni, hogy a legtöbb sikeres vállalkozó egy érettebb korban vágott bele egy vállalkozás megalapításába.