Azok a tehenek, amelyek algát fogyasztanak kevésbé szennyeznek

Nem gondolnád, de a tehenek az üvegházhatást okozó gázok nagy forrása, amelyek a klímaváltozást előidézik. Most a tudósok kimutatták, hogy a tehenek által okozott szennyezés csökkenthető azáltal, hogy táplálékukhoz kevés alga kerül.

 

A teheneknek egy gyomruk van, de négy külön szakasza van. Ez lehetővé teszi számukra a fű és más olyan élelmiszerek feldolgozását, amelyeket az emberek nem tudnak megemészteni. Az egyik gyomorszakaszukon van egy speciális vegyszer, amely segít a fű lebontásában olyasvalamire, amellyel a tehén teste felhasználható.

De a fű lebontásának folyamata sok metánt is termel. A metán a világ második legrosszabb üvegházhatási gáza. A metán a tehén testéből főleg böfögésként kerül ki. A tudósok először néhány évvel ezelőtt fedezték fel, hogy a hínár segíthet a tehenekből származó metán elleni küzdelemben. De ezt a munkát laboratóriumban végezték, és sok kérdés merült fel arról, hogy az ötlet működhet-e a való életben is. A laboratóriumi vizsgálatok során a teheneknek meglehetősen kevés hínárt adtak, és lefogyva felszámolták őket. Ez nem volt hasznos, mivel a teheneket gyakran tömeg szerint értékesítik. Az sem volt egyértelmű, hogy a hínár hosszabb ideig használva megszűnik-e működni.

Most a kaliforniai Davis Egyetem tudósai válaszoltak ezekre a kérdésekre.

A kutatók 21 tehenet tanulmányoztak egy gazdaságban körülbelül öt hónapig. Megtanították a teheneket, hogy egy speciális motorháztető belsejéből szerezzék be az ételüket, amely lehetővé tette a tudósok számára, hogy megmérjék a tehenek által leadott metánt. Ezúttal sokkal kisebb mennyiségű hínárt használtak, amelyet összekevertek a tehenek táplálékával.

Az eredmények meglepően jók voltak. Egyes esetekben a tehenek 82% -kal kevesebb metánt termeltek. A javulás a tehenek táplálékfajtájától függ, de még a legszennyezőbb tehenek is 33% -kal kevesebb metánt termeltek. Az öt hónap alatt a tudósok nem láttak semmi jelet arra nézve, hogy a tehenek gyomra hozzászokott volna a hínárhoz, és újra több metánt termelt volna. Újabb meglepetés érte, amikor megnézték a tehenek súlyát. A hínárral etetett tehenek ugyanolyan súlyt kaptak, mint a többi tehén, de nem volt szükségük annyi táplálékra.

De még mindig vannak nagy problémák a tehenek tengeri moszatok etetésének gondolatával. Egyrészt nincs annyi moszat a világ összes tehénének etetésére. Tehát a gazdáknak ki kellene találniuk a sok hínártermesztés módját. Nagyobb probléma, hogy életük nagy részében a tehenek olyan mezőkön élnek, ahol megeszik a füvet. Ez azt jelenti, hogy nincs esély minden nap hínárral etetni őket.

És még akkor is, ha a tehenek egyáltalán nem termelnek metánt, húsra való nevelésük még sok más környezeti problémát okozna. Ezeket a problémákat komolyan kell venni, ha a világ el akarja kerülni az éghajlati válság legsúlyosabb következményeit. Ennek ellenére nagyon jó hír, hogy egy olyan egyszerű dolog, mint a tehenek algákkal történő etetése, hozzájárulhat az éghajlati válságot okozó szennyezés egy részének csökkentéséhez.